Efektivnost dojení nejvíce závisí na samotném dojiči, pracovní rutině, pracovním postupu a organizaci. Drobnochovatelé nejčastěji volí ruční dojení. Podobně jako u skotu je nutné první odstřiky mléka posoudit a k tomu v našem sortimentu naleznete oddojovací hrnek se sítkem nebo testovací misku – lívanečník. Po vydojení se vemeno utře suchou utěr...
Efektivnost dojení nejvíce závisí na samotném dojiči, pracovní rutině, pracovním postupu a organizaci. Drobnochovatelé nejčastěji volí ruční dojení. Podobně jako u skotu je nutné první odstřiky mléka posoudit a k tomu v našem sortimentu naleznete oddojovací hrnek se sítkem nebo testovací misku – lívanečník. Po vydojení se vemeno utře suchou utěrkou, případně namaže mastí. Pro stáda o velikosti 10 – 60 koz je možné použít i dojení do konví, které umožnuje dojení na stání, dojírně nebo pastvě.
Dojení ovcí může být také buď ruční nebo strojní. Ruční způsob je používán zejména při salašnickém způsobu chovu a technika je buď zezadu (nejčastější) anebo z boku (méně hygienický způsob získávání mléka). Strojní dojení je používáno zejména u chovu ovcí v ovčírnách. Nejrozšířenější jsou kruhové a rotační dojírny.
Důležité je dodržet základní hygienické podmínky:
V našem sortimentu naleznete vše potřebné po hygienu dojiče jako jsou například zástěry na dojení, utěrky vlhčené nebo rukavice nitrilové. Pro hygienu dojíren a dojících zařízení máme skladem kartáče na mléčné tanky, konve a také kartáče pro čištění hadic.